10.1.2014

Junaraiteilla on lunta!

Olin bongannut Instagramista @kaciart:in idean pumpulista lumena junaradalla. Eilen lähikaupassa muistin kassajonossa idean ja ostin pumpulia (tosin ei ollutkaan palloja, vaan levyä). Aamulla pohjustettiin leikkiä katsomalla YouTubesta Tuomas Veturia.








Nipsusta tämä oli kyllä ensin ihan liian jännää. Katseli keittiön puolelta ja kyseli pumpulista, miltä se maistuu ja tuntuu... Otettiin "lumi" junaradalta ja leikin autoilla siinä. Autot jäivät jumiin ja veturit tulivat pelastamaan niitä. Sitten Nipsu tuli tuomaan minulle autoja ja vetureita ja vaunuja, lopulta leikkikin vähän itse. Ei mikään iso hitti toistaiseksi, mutten yhtään yllättyisi, jos Nipsu huomenna ihan vaivihkaa leikkisi yksin tuttuja satuja.

9.1.2014

P niinku Pisa

Pitkästä aikaa aakkoshaasteen parissa. Nipsu on jo pari päivää kulkenut Aapine-kirjan kanssa ja pyytänyt leikkiä. Loppuvuodesta tämä vähän jäi, kun meillä oli niin paljon kaikkea, mutta nyt on tylsistytty kotona oikein urakalla, joten tekemisiä alkaa olla ikävä. Tänään, kun mies oli lähdössä töihin, päätin pikakeksiä seuraavan kirjaimen piristämään pientä koti-ikävöijää.

Vuorossa oli P ja N tunnisti allaolevasta heti, mikä oli teemana...


Nimittäin P niinku Pisa! Nipsu tykkää rakennuksista, ja Pisan torni on myös Autot-leffojen Reippaat reissaajat -kirjassa. Mulla tuli Nipa-maailman P:stä mieleen eka Pisa, ja kirjoitin Pinterestin hakuun tower craft.


Leikkasin siis talouspaperirullan toisen pään vinoksi, ja sitten maalasimme sen yhdessä valkoiseksi. Ajattelin ensin, että tehdään yksityiskohtia mustalla tussilla, mutta jätettiinkin se noin. Alakuvassa auto on jäänyt jumiin Pisan torniin, ja Tuomas Veturi tulee pelastamaan (Autot 2 -mukaelma).

3.1.2014

Omenakaramelliblondie


Aloitin uuden vuoden leipomalla. (Ois pitänyt hoksata kääntää tämä kuva jompaan kumpaan suuntaan kyljelleen, niin ois ollut ilmiselvemmin I see faces.) Pinterestissä törmäsin Salted caramel blondie -reseptiin, ja muutamien kokeilujen jälkeen olen muuttanut sen omenakaramelliblondieksi. Blondie on vaalea brownie, ja koska meillä tykätään browniesta ja sitruunablondiesta, niin tämä nimi on hyvä enne.


Idea on karamellikastikkeessa, jota pyöritellään taikinaan. Omenapalojen kanssa tämä sopii meidän makuumme siinä mielessä, että leipomus ei ole lopputulokselta tasainen, vaan makuvaihteluja löytyy joka haukussa. Makeaa tämä omenasta huolimatta kyllä on.



Omenakaramelliblondie

113 g voita tai margariinia
1 kuppi (2,5 dl) sokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 kuppi (2,5 dl) jauhoja
2 omenaa
reilut 1/4 dl karamellikastiketta

Ensin karamellikastike: teen sen Add a Pinch -sivun ohjeen mukaan fariinisokerista ilman suolaa. Tiivistettynä 2,7 dl fariinisokeria ja 170 g voita/margariinia sulatetaan, levyn sammuttamisen jälkeen lisätään sekaan noin 3 dl kermaa - puolitetusta kastikkeestakin jää yli.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Ota voi/margariini huoneenlämpöön. Kuori ja pilko omenat. Laita leivinpaperi noin 20x20 uunivuokaan tai jos olet viitseliästä tyyppiä, voitele vuoka.

Vaahdota voi/margariini ja sokeri. Sekoita mukaan muna, vaniljasokeri, suola, leivinjauhe ja jauhot. Lisää lopuksi myös omenat.

Levitä mönjä uunivuokaan. Laita päälle lusikalla karamellikastiketta. Ota grillitikku tai joku vastaava, pyörittele kastiketta taikinan sisään (varo pohjaa, jos on se leivinpaperi....). 

Paista noin 30 minuuttia, mutta tarkkaile aikaa, kun ilman omenaa oleva ohje suosittelee 20-25 minuuttia. Uuniin mennessä leipomus näyttää tältä, kypsän version näkee tuosta vähän ylempää. Leikata kannattaa vasta kunnolla jäähtyneenä. Kaveriksi voi tarjota tästä jäänyttä karamellikastiketta, jäätelöä tai ihan vaan juomista. Kummasti tämä katoaa meillä jääkaapista suhteellisen nopeasti...

Vaihtelua tähän saa suolalla, jota voi joko sulattaa karamellikastikkeeseen tai lisätä uunista otettaessa ripottelemalla pintaan.



Muokattu 09/09/14:
Lisätty ainesosiin omena, säädetty kuppien muuttamista deseiksi.

Muokattu 20/09/14:
Miks kukaan ei sanonut, että nuo desikäännöksethän on yhä ihan pielessä?! No nyt pitäis olla kunnossa.

2.1.2014

Duplotehtävät


Yksi joululahjavärkkäyksistä on Duplo-tehtävät. Kids Activities -blogista olin bongannut Lego Puzzle Bookin, ja tämä on meidän versio siitä. Pian kolmevuotias leikkijä on ollut todella innostunut näistä.


Tarvikkeet:
Duploja (tai perus-Legoja, jos käyttäjä on isompi)
Kamera (tai tulostin, jos haluat käyttää näitä - parempana löytyy mm. Instagramista)


Valitse sopiva läjä Duploja/Legoja. Tee leikkijän tasoon sopivia mallirakennelmia ja kuvaa ne (toki voi myös piirtää!). Printtaa tai teetä kuvat. Pakkaa kuvat ja Duplot/Legot mukaan ja anna tehtäväksi tarpeen vaatiessa.