21.2.2014

Maailman paras muovailuvaha


Kaikki hupsuttelut eivät todellakaan ole hittejä, mutta onneksi jotkut ovat. Superykkössuosikki on Imagination Treen Best Ever No-Cook Playdough. Ollaan aiemmin tehty Jell-O:sta muovailuvahaa, ja se kesti puolisen vuotta (tai kai olisi kestänyt pitempäänkin jauhoa lisäilemällä). Se tuoksui ihanalta, mutta huonosta säilyvyydestä huolimatta tämä on kyllä ehdoton voittaja: helpompi, miellyttävämpi koostumus, halvempi, nopeampi jne. Oikeastaan ajattelin jossain vaiheessa, etten oikeastaan jaksa lähteä tälle kotitekoisen muovailuvahan linjalle, mutta tätä saa kerralla niin paljon, että vähän erilaiset projektit on mahdollisia kuin pienten purkkien kanssa.


Muovailuvahan nähtyään Nipsu innostui: "Tämä on jäätä!" Mönkijä jäi kiinni, Martti tuli pelastamaan. Vauva värkkäsi vähän aikaa työkalujen kanssa, muttei oikein jaksanut innostua... Hän on todella kiinnostunut leipomisesta ja tämä taikina oli paha pettymys näkkärien ja sämpylöiden jälkeen.


Nipsu kysyi, voiko muovailuvahan ottaa junarataleikkiin ja miksipä ei, kun koostumus oli niin hyvä. Ensin hän teki nurmikkoa radan varteen.


Luonnollisesti radan viereen piti tehdä Big Ben. Tästä kuvasta muuten näkyy tämän muovailuvahan sotkumäärä, eli nyhtäessä tuli pieniä kuivahkoja palasia, jotka tarttuivat isommalla köntillä tuputtamalla takaisin. Äitikin tykkää siis.


Sitten alkoi pitkä projekti; Nipsu nyhti muovailuvahasta pieniä palasia ja päällysti niillä junarataa. Olin todella hämmästynyt (ja iloinen) hänen sitoutumisestaan projektiinsa... Hiljaa työskennellen hän leikki tällä muovailuvahalla yhteensä kaksi tuntia. Mielettömän hieno saavutus mielestäni. Leikin tavoite oli se, että Pasi-veturi (aka Pekka) sai työntää lumen edellään. Pekan siivottua lumet radalta Nipsu päällysti radan uudelleen raitiovaunua varten.


Helppo kotimuovailuvaha
(Ohje suomennettu ja muokattu Imagination Treen ohjeesta)

2 kuppia (n. 5 dl) jauhoja
1 kuppi (n. 2,5 dl) suolaa
2 rkl öljyä
2 rkl leivinjauhetta
reilut 1,5 kuppia (n. 3,75 dl) kiehuvaa vettä
halutessasi elintarvikeväriä, aromia ja glitteriä

Laita vesi kiehumaan kattilaan tai vedenkeittimeen. Sekoita jauhot, suola (jota taisin itse laittaa vahingossa vain puolet...), leivinjauhe ja ja öljy isossa leivontakulhossa. Sekoita lusikalla sekaan kiehuva vesi. Taikinasta tulee tosi tönkköä, sävy on kellertävä. Halutessasi voit lisätä tässä vaiheessa elintarvikevärin, aromin ja glitterin - meidän muovailuvahassa on sinistä väriainetta, turkoosia glitteriä ja piparminttuaromia. 

Tässä vaiheessa tekijällä on epäilys suurimmillaan, mutta ei hätää. Anna jäähtyä hetki ja vaivaa käsin. Musta oli oikeastaan kiva, kun en ollut saanut elintarvikeväriä (tai mitään) sekoittumaan kunnolla tuossa aiemmassa vaiheessa, niin nyt näki vaivauksen hyödyn värien leviämisenä. Malta vaivata, kunnes muovailuvaha on täydellistä. Taisin itse laittaa vähän enemmän vettä kuin reseptissä, eli tässä vaiheessa voi vielä ihan hyvin säätää koostumusta. Kannattaa kuitenkin ensin vaivata jonkin aikaa, koska koostumus muuttuu vaivatessa epämääräisen kuivasta täydelliseksi muovailuvahaksi.


Imagination Treen ohjeen mukaan tämä säilyy kuukausia ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, mutta minä en ole saanut tällä reseptillä tehtyä muovailuvahaa säilymään... Säilyttäessä tästä tulee karseeta tahmalähmää, eikä jauhojen lisääminen auta. Jos joku keksii ratkaisun, niin saa tietysti vinkata! Kaikesta huolimatta tämä on hyvä hätäapupikapikamuovailuvaha, joka on tosi miellyttävä ekalla leikkimisellä.


4 kommenttia:

  1. Moi!
    Tämä ohje on lähes samanlainen kuin se mun ohje, jonka taisin tännekin kirjoittaa joskus aiemmin ja meidän marraskuussa tehty muovailuvaha on säilynyt käytettävyyden ja tuntuman kannalta ihan samanlaisena koko ajan. Viime viikolla päätin tosin poistaa tuon marraskuisen vahan, kun sinne kuitenkin aina eksyy jotain töhnää sekaan ja alkoi epäilyttää. Olen säilyttänyt pakastepussissa (vie vähemmän tilaa askartelukaapissa, kuin muovipurkki) huoneenlämmössä. On tosiaan paras vaha ikinä, kun ei sotke, tahmaa, eikä murusta tai tartu.

    Ihana ajatus Nipsulta tuo lumi radalla. :)

    VastaaPoista
  2. ^ Ero sun ja mun reseptissä on aluna, lisäksi mulla on vähemmän suolaa ja enemmän vettä. Eikös Imagination treen ohjeessa cream of tartar ole viinikumia? Joku sanoi mulle, ettei sitä Suomesta saakaan. Saako? Tänään tehtiin muovailuvahasta konvehteja ja kuppikakkuja, muovailuvahan lisäksi kaivelin kaapeista helmiä, pillin pätkiä, spagettia, paria eri makaronia, muffinssi- ja karkkivuokia, hevoskastanjan kastanjoita (on muuten parhaat "lelut" ever) pähkinöiksi ja suklaarasian muovisisukset. Hauskaa oli, kiitos idealinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, cream of tartar on viinikivi, jota saisi apteekista, mutta monessa apteekissa se on ilmeisesti tilaustavaraa. Se ei käsittääkseni ole mitään vauvaystävällisintä kamaa (kuten ei alunakaan), niin ajattelin skipata noin vaativan (siis tilaaminen) jutun. Oletko käyttänyt ihan tuota alunaa ja mistä olet sitä hankkinut?

      Poista
    2. Tai no - tuoltahan se löytyikin: http://hupsutteluja.blogspot.fi/2013/10/o-niinku-omena.html?showComment=1383837037845#c3459070349224299875
      Ja Ylkkärin apteekista siis olet löytänyt. Pitääpä testata seuraavaksi tuota reseptiä! :)

      Poista